Φίλοι και φίλες των κινημάτων πόλης

Κόσμος που δραστηριοποιείται στη συντονιστική του Φιλοπάππου είχε προτείνει σε προηγούμενο χρόνο στο Παναττικό δίκτυο να οργανωθεί μια ημερίδα από τις κινήσεις πόλης που έχουν ζήτημα/αίτημα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή τους.

Αυτό το διάστημα δουλεύουμε πάνω σε αυτή την ιδέα για να  προσδιορίσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα τους στόχους, το χρόνο, το μέρος και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον για συμμετοχή και συνδιαμόρφωση από μέρους των κινήσεων πόλης και των ειδικών επιστημόνων, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, αρχαιολόγων, γεωπόνων, κοινωνιολόγων κ.α.

Μερικές σκέψεις-στόχοι:

  • Θέλουμε να υπερασπιστούμε την ενότητα πολιτιστικού, φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος, ως αντίπαλο δέος στις πολιτικές που κάνουν αυτά τα αγαθά ανταγωνιστικά μεταξύ τους.
  • Θέλουμε να τονίσουμε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των αρχαιολογικών χώρων, σαν αντιστάθμισμα στη μουσειοποίηση, τουριστικοποίηση, εμπορευματοποίηση.
  • Θέλουμε, ειδικά στο έδαφος του Λεκανοπεδίου, να τονίσουμε την ιδιαίτερη σημασία των αρχαιολογικών χώρων ως οικοσυστημάτων και χώρων απόδρασης, αναψυχής και στοχασμού.
  • Θέλουμε τα διαφορετικά, και πολλές φορές φαινομενικά αντικρουόμενα αιτήματα των διαφορετικών κινήσεων πόλης, να συναρμοστούν σε ένα πλαίσιο κοινής φιλοσοφίας, κοινών αρχών που τα διέπουν. Από το αίτημα κήρυξης ενός χώρου αρχαιολογικού και την προστασία του (πχ Αγροτέρα Αρτέμιδα), μέχρι το αίτημα οι αρχαιολογικού χώροι να είναι ενταγμένοι στη ζωή της πόλης (πχ Φιλοπάππου).
  • Θέλουμε να καταδείξουμε τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της κρατικής πολιτικής στον τομέα αυτό με βάση τον απολογισμό της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων Αθήνας και γενικά της πολιτικής που ακολουθήθηκε από τη δεκαετία του 90.
  • Θέλουμε να αναλύσουμε τις πολεοδομικές εξελίξεις και ρυθμίσεις στις περιοχές γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους και τις συνέπειες που έχουν στο ζήτημα της προστασίας.
  • Θέλουμε να δείξουμε ότι τα κινήματα πόλης δεν είναι κινήσεις διαμαρτυρίας, αλλά παράγουν και πολιτική και θεωρία όσον αφορά τα ζητήματα με τα οποία ασχολούνται.
  • Θέλουμε να κινητοποιήσουμε προοδευτικούς επιστήμονες για ένα ζήτημα που φαίνεται να αποτελεί ταμπού και για το οποίο η δημόσια συζήτηση είναι ελάχιστη. Αλλά και να ενώσουμε το βίωμα των κατοίκων με την επιστημονική γνώση
  • Θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να διατυπώσουμε μετά λόγου γνώσεως τα όνειρά μας, τις ιδέες μας, τα σχέδιά μας για μια καλύτερη ζωή στις πόλεις με τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους αφήνοντας πίσω μας γνωστές στενομυαλιές και εγκληματικές συμπεριφορές εκ μέρους των «υπευθύνων».

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις μας. Φυσικά και ανάλογα με το ενδιαφέρον για συνδιοργάνωση τα ερωτήματα και οι στόχοι μπορούν να αλλάξουν.

Καλούμε λοιπόν όσα από τα κινήματα πόλης ή άτομα θέλουν είτε να συνδιοργανώσουν από κοντά, είτε να παρακολουθούν εξ αποστάσεως αλλά να συνεισφέρουν στη διοργάνωση, είτε απλά θέλουν να είναι στην ημερίδα ή και πιθανά να παρουσιάσουν κάποιο θέμα, να επικοινωνήσουν μαζί μας.

Το ίδιο ισχύει και για επιστημονικούς φορείς ή μεμονωμένους επιστήμονες που θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο να συνεισφέρουν. Η επιθυμία μας είναι να γίνει η ημερίδα  κάπου στα τέλη Ιανουαρίου, αν και όλα εξαρτώνται από την τελική ομάδα διοργάνωσης.

Επίσης θα επιθυμούσαμε αν έχετε κάποιες ειδικές προσωπικές επαφές, να μας  δώσετε τηλέφωνα και e-mail ατόμων και, ειδικά,  επιστημόνων που θεωρείτε ότι μπορεί να ενδιαφέρονται.

Για τη συντονιστική επιτροπή της λαϊκής συνέλευσης για τους λόφους Φιλοπάππου
Στέλλα Μ.
Παναγιώτης Β.
Bihach93@yahoo.gr
Άκης Π.

e-mail συντονιστικής: lofoi_filopappou@yahoo.gr

Advertisements